HISTÒRIA

El municipi de VILAMITJANA , de13,98 Km2 d'extensió fou agregat a Tremp el 1972. S'estén per l'esquerra de la Noguera Palleresa que la separa de l'antic terme de Palau de Noguera. En el sector septentrional hi trovem el roc de Neret on antiguament es trobava situat l'antic poble. La vila de Vilamitjana és al peu de la carretera de Tremp a Artesa de Segre, a uns 4 Km. de Tremp, a 450 metres d'altitud, en un petit tossal que domina la plana regada per la Noguera.

El poble consta d'un nucli antic format per una trama de carrers irregulars adaptats al tossal que culmina amb l'església parroquial de Santa Maria, un edifici gòtic senzill. Aquest està format per una nau allargada de volta apuntada i capçalera plana; façana de portal adovellat d'arc apuntat amb una simple motllura com té l'antic campanar d'espadanya, tan ample com la façana, amb els seus llargs finestrals tapiats i té a sobre un segon campanar, també d'espadanya, de tres obertures.

Les noticies més antigues que es coneixen són del 1172. Antigament hi havia al cim de la vila el Castell de Vilamitjana, del qual ara només ha quedat el topònim de Castell. En el any 1378 tenia 15 focs que en el 1553 ja eren 40, en el 1778 assolí 220 h. i al 1860 eren 577 h.

Pagina Principal